torstai 22. marraskuuta 2012



Irlanti (Éire)

 














Irlanti päältäpäin

Irlanti on tunnettu erityisesti apiloista, menninkäisistä, oluesta, pubeista, tanssista, jossa ei liikuteta käsiä ja Pyhästä Patrikista. 





Yleistä
Irlannin saarivalioon kuuuu Irlannin saari, lukuunottamatta saaren pohjoisosaa, joka kuuluu Isoon-Britanniaan. Irlannin pinta-ala on 70 273 km2 ja siellä asuu 4,6 asukasta ja sen väentiheys on 56/km2. Irlanti on Euroopan kolmanneksi suurin saari. Maassa puhutaan virallisian kielinä englantia, iiriä (Irlannin alkuperäiskieli) ja irlantilaisen kulkuriväestön puhuma slangi, shelta. Se noudattaa englannin kielioppia, mutta suurin osa sen sanoista on iiriä. Lisäksi englannin kielestä eriytyneenä murteena Irlannissa puhutaan myös yolaa. 


Kasvillisuus


Irlannin saari kuuluu lehtimetsävyöhykkeeseen, kuten laajalti, muuallakin Euroopassa, mutta yli puolet maan pinta-alasta on laidunmaata ja maasta alle 10%on metsää. Irlanniss vallitsee meri-ilmasto, mikä tarkoittaa, että meren läheisyys aiheuttaa meren ja samalla mantereen hitaammin kylmenemisen talveksi ja meren ja maan hitaammin lämpenemisen kevääksi. Tämä johtuu siitä, että meri muuttaa lämpötilaansa hitaammin, kuin maa. Irlannin ilmasto sopii hyvin lehtimetsälle, sillä kertaakaan vuodessa ei lämpötila laske alle nollan.



Asutus
Irlannin väestön lukumäärä on 4,6 miljoonaa ja väentiheys 56/km2. Tiheintä asutus on pääkaupungissa Dublinissa (495 781 asukasta) ja saaren koillisosassa Pohjois-Irlannissa. Dublinissa on paljon ihmisiä, koska se on pääkaupunki ja se sijaitesee rannikolla, jolta on luonnollisesti hyvät kulkuyhteydet ja ilmasto on leudompaa.


Pohjois-Irlanti
Pohjois-Irlanti on Irlannin saarella sijaitseva maa-alue, joka kuuluu Yhdistyneille Kuningaskunnille. Sen pinta-ala on 13 576 neliökiölometriä ja siellä asuu 1 789 000 asukasta. Alueella on oma lippu (alla). Pohjois-Irlannin virallinen kieli on englanti.


Historia

Irlannin historia alkoi mesolittisella kivikaudella n. 6000 eaa. Irlanti on ollut viikinkien valloitettuna, jonka jälkeen tulivat normannit eli viikinien jälkeläiset. Vilhelm Valoittajan johdolla normannit olivat alistaneet valtaansa Englannin vuoden 1066 jälkeen.

Keltit

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Irlannin saarelle 6 000 eaa.
Mutta kelttiheimot saapuivat Irlantiin vasta 600-150 eaa. Keltit ovat Irlannin aluperäiskansa. Heitä ei asunut ainoastaan Irlannissa vaan levittäytyessään rautakaudella ne asuttivat suuren osan Eurooppaa, mutta yleensä sanasta "keltti" tulee mieleen Britannia. Myöhemmin keltit sulautuivat Rooman valtakunnan asukkaisiin.

Mytologia

Kelteillä oli myöskin aivan omanlaisensa mytologia eli jumaltarusto, aivan kuin monilla muillakin maailman kansoilla. Kelttien mytologia ei ollut yhtenäinen eli kelteillä ei ollut esim. yhtä ja yhtenäistä uskontoa, vaan mytologia vaihteli riippuen aina minkä alueen kelttien mytologia oli kyseessä. Keltit olivat polyteisteja eli he uskoivat moniin jumaliin. Tässä kelttiläisiä jumalia:

Balor
kuoleman jumala

Belenos
valon jumala

Cernunnos

hedelmällisyyden, eläinten, vaurauden ja alamaailman jumala

Dagda

(iiriksi deagh dia, ”hyvä jumala”) oli merkittävä jumala Irlannin kelttiläisessä mytologiassa. ”Hyvä tarkoitti, että hän oli hyvä kaikessa. Häntä kutsuttiin myös ”kaikkien isäksi”

Esus
maanviljelyn, sodan ja kaupan jumala.

Lugh

Oli kelttiläisen mytologian huomattavimpia jumalia. Lugh oli Irlannin kelttiläisessä mytologiassa jumala, sankari ja muinaiskuningas.

Morrigán
sodan taistelun ja hedelmällisyyden jumalatar.

Nemetona
kelttien pyhiä lehtoja ja temppeleitä suojeleva jumalatar.

Sucellus

maanviljelyn, metsien ja juomien jumala

Taranis
ukkosen jumala.

Teutates

sodan, heimoyhteyden jumala

Camulos
sodanjumala. 

Uskonto
Irlannin väestöstä 95,4% kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Irlanti on yksi maailman katolisimpia maita.
3,4% Irlannin väestöstä kuuluu protestanttisiin (suurin osa anglikaaneja).

Pyhä Patrick

Irlannin kristinuskoon käännyttäneenä pidetään pyhää Patrickia. Kerrotan, että kristinuskoa selittäessään Patrick käytti apunaan kolmilehtistä apilaa, josta tulikin pyhän Patrickin ja pyhän kolminaisuuden symboli.

Talous

Maatalous

Suurin osa Irlannin maataloudesta on karjanhoitoa ja viljelyä. Irlannin itä-rannikolla on kuitenkin laajasti maidontuotantoa ja viljanviljelyä. Irlannin pinta-ala on suurelta osin (90%) laidunmaata, joten karjan kasvatuksella on hyvät mahdollisuudet Irlannissa. Maan tärkeimpiä maataloustuotteita ovat naudanliha, meijerituotteet, ohra, perunat ja vehnä. Irlannin tärkeitä luonnonvaroja ovat maakaasu, turve, kupari, lyijy, sinkki, hopea, baryytti, kipsi, kalkkikivi ja dolomiitti. Ilmasto on sopiva karja- ja viljelymaataloudelle, sillä vuodessa lämpötila ei laske kertaakaan miinuksen puolelle ja Irlannissa sataa vähimmilläänkin 40 mm kuukaudessa.

Talous

Irlannin talous on nykyaikaista ja pitkälti riippuvainen ulkomaankaupasta. Irlanti myöskin liittyi euroon vuonna 1999 kahdentoista ensimmäisen EU-maan mukana. Irlannin taloustuotteet ovat erilaiset kemikaalit, lääketarvikkeet, tietokonelaitteistot, ruokatarvikkeet ja virvoitusjuomat (olut). Lisäksi maa on panostamassa lääkelaitteiden valmistukseen. Irlannin tärkeimpiä vientitavaroita ovat konetarvikkeet, tietokoneet, kemikaalit, lääkeaineet, eläimet sekä eläintarvikkeet. Irlannin vienti kohdistuu Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Belgian ja Saksaan kun taas tärkeimmät tuontimaat ovat Britannia, Yhdysvallat, Saksa ja Alankomaat. Vuoden 2010 arvion mukaan Irlannin ulkomaankaupan arvo on noin 115,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Kolikot (Punnat)

·  1 penny
·  2 pennyä
·  5 pennyä
·  10 pennyä
·  20 pennyä
·  50 pennyä
·  £1 = 1 punta

Setelit (Punnat)

  • £5 = 5 puntaa
  • £10 = 10 puntaa
  • £20 = 20 puntaa
  • £50 = 50 puntaa
  • £100 = 100 puntaa 















Kulttuuri

Ensinnäkin Irlanti tunnetaan maailamalla voimakkaasta juomakulttuurista. Irlantilainen kulttuuri eroaa Britannialaisesta ainakin ainakin Irlantilaisten itsensä mielestä. Irlantilainen keittiö muistuttaa muiden pohjois-Eurooppalaisten maiden keittiöitä. Raaka-aine pohjana käytetään varsinkin lihaa, perunaa ja viljaa. Lisukkeina käytetään kasviksia etenkin, kaalia, ruusukaalia, lanttua ja porkkanaa. Irlantilaista musiikkia tunnetaan maailmalla, kärjessä rock-yhtye U2, joka on esiintynyt myös Suomessa. Bändin keulahahmona toimii yhtyeen solisti Bono eli Paul David Hewson. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi ”Beautiful Day” ja ”Where The Streets Have No Name”.
Irlannissa on tunnetusti ystävällisiä ihmisiä ja huumoria ja kielellistä sukkeluutta arvostetaan.
Adam Clayton (vas.), The Edge (oik. David Howell Evans), Bono (Paul David Hewson) ja Larry Mullen Jr. 

Irlantilainen kansantanssi on tunnettua maailmalla erityisesti siitä, etteivät tanssijat tanssiessaan liikuta ollenkaan käsiään ja samaan aikaan tekevät jaloilla nopeita askelkuvioita. Tanssia teki maailmalla tunnetuksi Riverdance-tanssiryhmä, joka teki läpimurron Euroviisuissa vuonna 1994 väliaikanumerollaan.



  











Urheilu

Irlannin epävirallisia urheilulajeja ovta gaelilaiset lajit, joista tärkeimpinä gaelilainen jalkapallo ja mailapeli hurling. Maa on pääasiassa menestynyt kesäolympialaisissa.




Oluet

Irlanti on tunnettu oluistaa. Maassa on erittäin paljon pubeja ja yksi tunnettu olutmerkki on Guinness.

Matkailumainos
Jos rakastat olutta, kauniita maisemia, kaupunkilomia ja väestön ystävällisyyttä Irlanti on paikka sinulle. Irlannista löydät muinaisten kelttien muistomerkkejä, ystävällisiä ihmisiä, menninkäisiä, apiloita, kauniita ruohokenttiä ja OLUTTTA!!! Tule Irlantiin!


Kuuluisia Irlantilaisia






Kirjailija Bram Stoker (syntyi 8. marraskuuta 1847, kuoli 20. huhtikuuta1912) tunnetu kirjastaan
Dracula ja Gothic.





Rock-bändi U2 (kerrottu tarkemmin ylempänä, kohdasssa "kulttuuri"





Michael Collins (syntyi 16. lokakuuta 1890, kuoli 22. elokuuta 1922), Irlantilainen vapaustaistelija ja kansallissankari. Hän oli yksi IRA:n perustajista. Hän taisteli brittimiehittäjiä vastaan ja toimi myöhemmin Irlannin vapaavaltion päämiehenä. 





James Joyce (syntyi 2. helmikuuta, kuoli 13. tammikuuta) oli irlantilainen kirjailija, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä irlannin kirjailijoista. Hän on tunnettu mm. novellikokoelmastaan Dublinilaisia ja ja romaanit "Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta", "Odysseus" ja "Finnegans Wake" (ei suomennettu). 





Bernard Shaw (syntyi 26. heinäkuuta, kuoli 2. marraskuuta) oli englantilainen irlantilaissyntyinen kirjailija. Hänen tunnetuin kirjansa on Pygmalion. Siitä tehtiin myöhemmin  samanniminen elokuva ja vielä myöhemmin yhdysvaltalainen näytelmä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1925. Myöhemmin hänelle myönnetiin Oscar "parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta". Hän on ainoa maailmassa, kelle on myönnetty Nobel sekä Oscar-palkinto.






Pierce Brosnan (syntyi 16. toukokuuta 1953) on irlantilainen näyttelijä ja elokuvatuottaja. Parhaiten tunnettu roolistaan neljässä James Bond elokuvissa. Muita elokuvia mm. "Mamma Mia!".






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti